vakgarage_87.jpg

Historie

De broer van Bertus van de Engel legt de hand op een mooi stuk grond aan de parkweg in Ede. Omdat hij er zelf geen goede bestemming voor blijkt te hebben, stelt hij aan Bertus voor om het kavel over te nemen en er zijn eigen bedrijf te starten. Bertus was hiermee akkoord en bouwde er behalve zijn woonhuis ook een garage. Het kwam goed van pas dat de overbuurman een constructiewerkplaats had. Bertus van den Engel was eigen baas. Garage Zuid was geboren.

Al snel moest Garage Zuid het eerste personeelslid in dienst nemen. Naast alle activiteiten die nu nog steeds door Garage Zuid worden ontplooid, bestond er in die tijd ook een markt voor winterstalling van auto's. Eind 1961 bleek de zaak behoorlijk te draaien en werd aan de activiteiten bovendien nog de verkoop van benzine en diesel toegevoegd. Het inkopen van benzine ging toentertijd handje contantje met de chauffeur van de tankwagen. 

In 1962 werd Garage Zuid Trabant dealer. Er waren altijd hooguit twee Trabantjes op voorraad. Een voor de verkoop en een van de showroom. Een nieuwe Trabant kostte in die tijd ongeveer 3500 gulden. In de eerste jaren van het dealerschap verwisselden bij Garage Zuid ongeveer 50 nieuwe Trabantjes van eigenaar.

Als er een auto was verkocht, toog Sjaan met de trein naar de importeur met de kleine Henk op haar arm. Daar haalde zij een nieuwe auto op voor de voorraad. Daarmee reed ze terug naar Ede. Dat was in die tijd geen sinecure, want de auto's moesten heel voorzichtig worden ingereden. Niet harder dan 80 dus. Bovendien was rijden zonder kentekenplaten uiteraard ook toen al verboden. Maar ja....toen zag je nog geen 20 meter lange opleggers vol met autootjes en dus zat er niets anders op.

Omdat de Trabbi's op mengsmering liepen, werd de benzinepomp uitgebreid met deze optie. Het is uiteraard een beetje vreemd als je geen brandstof kan leveren voor de auto's die je verkoopt. De Trabants waren behoorlijk storingsgevoelig en de brandstof was niet overal te krijgen. Daarom beschikt Garage Zuid al vanaf 1962 over een haal- en breng service. Trabants vergden toen veel meer onderhoud dan de auto's van tegenwoordig, dus ook in dat jaar werd al regelmatig 's avonds doorgewerkt om de auto's van de klanten weer rijklaar te maken.

De jaren vanaf 1963 waren topjaren voor Garage Zuid. In de Amsterdamse RAI werd in dat jaar de eerste Trabant-autoshow gehouden. De mensen gingen toch wel van de rare kleine pruttelding zonder vering houden. Al gauw verlieten per jaar meer dan 100 Trabbi's de voordeur van Garage Zuid.

Eind 60'er jaren werd het merk Trabant vervangen door de Wartburg. Dit waren wat 'modernere' auto's, maar deze voertuigen werden nog steeds aangedreven door een tweetakt motor. Begin jaren 70 werd een nieuwe millieuwet aangenomen die de verkoop van nieuwe tweetakt's verbood. Garage Zuid moest dus op zoek naar een nieuw dealerschap.

Er werd gekozen voor het Engelse merk Sunbeam. Dat waren ook al van die grappige kleine wagentjes (ze leken een beetje op de DAF'jes). Bijna 10 jaar werden modellen verkocht zoals de Rapier, Hunter, Stiletto en Minx. Eind jaren 70 hield ook dit dealerschap op. Sunbeam ging een fusie aan met Simca en voor regio Ede werd een andere dealer gekozen. Tijd dus voor een ander merk.

Van 1981 tot 1992 was Garage Zuid dealer van het merk Lada. Oorspronkelijk werden ook Zastava Yugo's verkocht, maar die deden het toch een stuk minder bij het Edese publiek. Van het Yugo dealerschap werd dan ook al snel afstand gedaan. Tot 1992 werden alle administratieve werkzaamheden, de balieverkoop en de benzinepomp door Sjaan verzorgd. Dit deed zij onder andere samen met Corien Noot, de dochter van de eigenaar van Taxibedrijf Noot, in Ede en wijde omstreken genoegzaam bekend. De eerste taxi van Noot was dan ook..u raadt het al...een Trabant van Garage Zuid. 

In 1992 werd het stokje doorgegeven aan Henk, de huidige eigenaar van Garage Zuid. Samen met zijn vrouw Monica nam hij langzamerhand steeds meer taken van zijn vader en moeder over. De intrede van Henk viel, overigens geheel toevallig, samen met het verdwijnen van het merk Lada van de Europese markt. Garage Zuid werd moest dus voor de vierde keer in het bestaan op zoek naar een nieuw dealerschap. Hiervoor werd Kia gevonden. Bertus werkt nog steeds af en toe in de Garage, maar hij beperkt zich vanwege zijn leeftijd tot hand- en spandiensten. Daarnaast is hij natuurlijk nog steeds een bindende factor binnen het bedrijf. Er zijn nog veel zaken die een beginnende automonteur van Bertus kan leren.

Bertus is nog hartstikke fit voor zijn leeftijd. Twee maal per week gaat hij 's avonds een paar uur ijsdansen. Dit doet hij al dertig jaar! Hij is voorlopig niet van plan om er mee op te houden. Sjaan past graag op haar kleinkinderen. En om weer wat tot rust te komen luistert ze vervolgens graag naar mooie operamuziek.